Пятница, 19.04.2024, 22:05
ДЕТЯМ и РОДИТЕЛЯМ
Главная | Методические материалы | Регистрация | Вход
Меню сайта
Интересное
Главная » 2011 » Декабрь » 4 » Екологія. Основы экологии. Реферат скачать: Основні фактори антропогенного впливу . Проблеми агропромислового комплексу
11:36
Екологія. Основы экологии. Реферат скачать: Основні фактори антропогенного впливу . Проблеми агропромислового комплексу

Экология. Реферат:   Основні фактори антропогенного впливу 
 на навколишнє природне середовище.    Проблеми агропромислового комплексу

Агропромисловий комплекс (АПК) є одним із найвідчутніших чинників впливу на довкілля. У XX ст. вплив АПК на довкілля посилився з інтенсифікацією сільськогосподарського виробництва, а саме:

  • надмірною розораністю території та глибокою оранкою;
  • хімізацією та меліорацією;
  • високою концентрацією виробництва.

На початку 1992 року сільськогосподарська освоєність території України досягла 70%, а розораність – 55,4%. У складі сільськогосподарських угідь орні землі нині становлять 79,6%, тоді як розораність земель у США – 15,8%,у Великобританії, Франції, Німеччині – 28,1-31,8%. Найвищу сільськогосподарську освоєність мають землі Запорізької, Кіровоградської, Миколаївської областей, Поділля. Висока розораність території та надмірна глибина оранки відвальними плугами за відсутності чи малої кількості лісових полезахисних смуг призводять до інтенсивної вітрової ерозії, до суховіїв.

Так, у Луганській області під лісосмуги відведено близько 1,6% площі орних земель, у Донецькій – 1,7%. У цих областях через високу розораність майже половина земель потерпає від вітрової та водної ерозії. Суховії повторюються в Донбасі в середньому через 2-3 роки.

Процес механізації сільськогосподарських робіт, який інтенсивно відбувався у
XX ст., негативно позначився на якості ґрунту, його родючості. Парк тракторів в Україні за останні 50 років зріс більш як у 90 разів, автомобілів у сільськогосподарському виробництві – у понад 2000 разів. Сільськогосподарська техніка, що працює на полях України, вирізняється громіздкістю, великою масою і потужністю. Маса наших тракторів і комбайнів досягає 10-15 т. Це призводить до переущільнення ґрунтів, зменшення їх водопроникності, зростання поверхневого стоку, зниження родючості, а значить і врожаю на 10-30%.

Одним із напрямів інтенсифікації сільськогосподарського виробництва є хімізація, яка передбачає внесення в ґрунти як хімічних добрив, так і пестицидів. Цей процес активно відбувався у всіх розвинених країнах світу. Внесення хімічних добрив зумовлено тим, що щорічно разом з урожаєм із ґрунту виносяться десятки мільйонів тонн поживних речовин: азоту, калію, фосфору та ін., а тому внесення органічних і мінеральних добрив є одним із важливих способів підвищення родючості ґрунтів.

Необхідність застосування пестицидів - хімічних засобів захисту рослин від дії бур’янів, шкідливих комах, грибкових захворювань викликається масовими спалахами різноманітних шкідників: сільськогосподарському виробництву завдають збитків близько 8 тис. грибків, 10 тис. комах, 2 тис. черви.

Пестициди за способом дії на шкідників поділяються на:
гербіциди - засоби знищення бур’янів;
інсектициди - засоби боротьби зі шкідливими комахами;
нематоциди - засоби знищення черви;
фунгіциди - засоби боротьби з грибковими та вірусними захворюваннями;
бактерициди - засоби знищення збудників хвороб;
дефоліанти - засоби знищення листя.

До класу пестицидів належать і хімічні речовини, які прискорюють чи сповільнюють ріст деяких рослин. В Україні тривалий час в середньому на 1 га вносили близько 2 кг пестицидів (у світі - 300 г). Усього застосовується до 90 найменувань препаратів. З них 50% припадає на протравлювачів посівного матеріалу, 22% - інсектициди, решта – гербіциди й дефоліанти. Найбільша їх кількість вносилася в Криму й на Одещині - в районах рисосіяння і концентрації виноградників і садів.

У сільському господарстві України використовувалося понад 50 найменувань мінеральних виробів, у середньому 125-132 кг на 1 га. Застосування мінеральних добрив і пестицидів дозволяє збільшити врожай, проте має негативні екологічні наслідки: накопичуючись у рослинах, вони харчовими ланцюгами потрапляють до організму людини; забруднюються підземні й поверхневі води; гине флора і фауна; знижується урожайність через загибель мікроорганізмів у ґрунті.

Особливу проблему становить забруднення природних вод біогенними речовинами, а надто - азотними сполуками. У світі щорічно у довкілля надходить 50 млн. т нітратів.

У сільськогосподарських районах України щорічно у водойми та річки змивається у середньому 120 млн. т ґрунту, а це – 240 тис. т азоту, 120 тис. т фосфору, 2,4 млн. т калію.

Накопичення токсичних речовин у рослинах залежить від забезпечення їх елементами живлення. Так, нестача у ґрунті азоту, сірки, бору посилює процес накопичення пестицидів у рослинах. Деякі рослини відзначаються особливою здатністю до цього: так, морква й петрушка легко вбирають із ґрунту хлорорганічні сполуки.

Пестициди - особливо небезпечні сполуки для живих організмів. Надходячи до організму людини трофічними ланцюгами, вони зумовлюють органічне враження печінки, нирок, знижують імунітет.

Низка проблем виникла і в процесі такого напряму інтенсифікації сільського господарства, як меліорація. Меліорація - це система заходів, пов’язаних із корінним поліпшенням властивостей ґрунтів і спрямованих на підвищення їхньої родючості. Існує понад 30 видів меліорації. Найпоширенішими серед них є гідромеліорація - зрошення та осушення.

У зрошенні земель роль найактивнішого агента відіграє штучне зволоження ґрунтів із водного джерела з метою забезпечення рослин вологою. Під час осушення земель надлишок вологи відводиться за межі шару, де розміщуються корені рослин, і в такий спосіб створюються сприятливі умови для їх росту.

Необхідність меліорації земель визначається кліматичними умовами території. Понад 60% населення землі проживає в посушливих регіонах, тоді як 20% - там, де спостерігається надлишок вологи. Загальна площа поливних земель на земній кулі за оцінками ФАО (Всесвітньої сільськогосподарської організації) становить 270 млн. га. З них основна частина припадає на поливний рис, а решта зайнята культурами бавовнику, буряку, плодовими та зерновими культурами. Хоч усі поливні землі становлять не більше ніж 15% світової площі орної землі, у вартісному вираженні зрошувальне землеробство дає продукції майже стільки ж, скільки неполивне землеробство у всьому світі.

Негативним наслідком непомірного безсистемного зрошування є засолення ґрунтів. Під засолення потрапила майже половина зрошуваних земель світу. Осушення протилежне зрошуванню. Його проводять на перезволожених землях, лісах, болотах з метою включення нових територій у сільськогосподарське виробництво. В Україні проводилось осушення болотяних угідь на Поліссі. Через 25 років після початку проведення осушувальних робіт в Україні виникли небезпечні екологічні зміни водного балансу території та порушення режиму підземних вод. Стало зрозумілим, що болота мають неоціненне екологічне значення:
формують стік річок і клімат навколишніх територій;
регулюють вологість, температуру, радіоактивний фон;
поглинають і утримують забруднювальні речовини (пестициди, важкі метали, радіонукліди);
є джерелом кисню;
на болотах ростуть численні лікарські та ягідні рослини;
запобігають замуленню річок, затримуючи продукти розпаду;
є джерелом торфу, який має здатність поглинати воду, адсорбувати пил, різноманітні забруднення, тобто діє як очисник, є цінною хімічною сировиною.

В Україні гостро стоїть проблема зниження втрат ґрунту разом із зібраними цукровими буряками. Корені цих рослин, що надходять на переробку, містять у загальній масі до 20% родючого ґрунту, який необхідно повернути на поля.

Сьогодні продуктивність аграрного сектора України є значно нижчою від продуктивності сільського господарства таких країн як Німеччина, Голландія, Швеція, Канада. Вирішення більшості проблем, пов’язаних із функціонуванням АПК допоможе перетворити сільське господарство держави в джерело добробуту нації.



Категория: Основы безопасности жизнедеятельности и поведения | Просмотров: 1446 | Добавил: zx058
Что говорят
Подробно
Для родителей. Семейные и личные вопросы [16]
Воспитание и жизнь детей [34]
Химия. Рефераты и контрольные [0]
Основы безопасности жизнедеятельности и поведения [62]
Этнопсихология. Рефераты и контрольные [12]
Психология. Рефераты и контрольные [38]
Педагогика. Социальная педагогика. Рефераты и контрольные [22]
Культорологія. Історія культури. Рефераты и контрольные [32]
Філософія. Философия. Рефераты и контрольные [6]
Социология. Рефераты и контрольные [15]
Физика. Уроки физики. Рефераты [0]
Кое-что еще
  • Контрольные, рефераты
  • Автомастер-все про авто
  • Библиотека онлайн
  • Кадровая практика
  • Реабилитация
  • Статистика

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0

    Анализ интернет сайта
    Яндекс.Метрика