Суббота, 20.04.2024, 07:40
ДЕТЯМ и РОДИТЕЛЯМ
Главная | Методические материалы | Регистрация | Вход
Меню сайта
Интересное
Главная » 2011 » Декабрь » 4 » Екологія. Основы экологии. Реферат скачать: Сучасний стан ґрунтового покриву Землі
11:53
Екологія. Основы экологии. Реферат скачать: Сучасний стан ґрунтового покриву Землі

Экология. Реферат:     Земельні, біологічні, рекреаційні ресурси,
 шляхи їх раціонального використання. 

Сучасний стан ґрунтового покриву Землі


Ґрунти покривають переважну частину поверхні суші, за винятком територій зайнятих льодовиками і багаторічними снігами, барханами, скелями, каменистими розсипами та ін. Про поширеність ґрунтового покриву на Землі можуть дати уявлення такі показники :

Земельний фонд планети

Ліси і лісопарки 
40,3
27,0

Природні луки й пасовища
28,5
19,0

Сільськогосподарські угіддя
19,0
13,0

Сухі пустелі, скелі, прибережні піски
18,2
12,1

Льодовики
16,3
11,0

Тундри і лісотундри
7,0
4,7


Полярні та високогірні пустелі
5,0
3,3

Антропогенний бедленд*
4,5
3,0

Болота (поза тундрами)
4,0
2,7

Озера, річки, водосховища
3,2
2,2

Землі промислового і міського призначення
3,0
2,0


*Бедленд – "погані землі” (англ.) – розчленований рельєф, що робить землю непридатною для землеробства

За даними ФАО, орні ґрунти становлять лише 10% території суші, сіножаті і пасовища – близько 20%, решта земель не використовується в сільському господарстві, оскільки 

20% - суші розташовано в зонах з холодним кліматом;

20% - у зоні з посушливим кліматом;

20% - розміщено на крутих схилах;

10% - представлено малопотужними ґрунтами.

Загальна сільськогосподарська освоєність суші наближається до 28-30%, а включаючи продуктивні й експлуатовані ліси – досягає 60%. Оброблювані ґрунти світу в розрахунку на душу населення становлять близько 0,5 га.

Найбільша забезпеченість за площею ріллі на душу населення в Канаді (1,8 га), найменша – в Японії (0,05 га).

Найповніше використані під обробку ґрунти країн помірного клімату – Європи і Північної Америки. У цих країнах резерви ґрунтів, придатних для землеробства, повністю або майже повністю використані. У деяких країнах інших континентів – Південній Америці, Африці, Австралії, частково Азії – резерви ґрунтів ще значні.

Сучасний стан ґрунтового покриву визначається передусім діяльністю людського суспільства. Ця діяльність виступає на перше місце серед факторів ґрунтоутворення з часу залучення цілинних земель у культуру. Хоч природні фактори при цьому не перестають діяти на грунт, але характер цієї дії різко змінюється. Шляхи і способи впливу людини на грунт дуже різноманітні і залежать від рівня розвитку продуктивних сил людського суспільства.

З початком землеробства у лісовій зоні застосовувалась вогнева (лісопальна або підсічна) система, за якої ліс спалювався, а площа, яка звільнилась, засівалась. Після виснаження оброблювану ділянку залишали і випалювали нову. Найдавнішою системою землеробства у степних районах була заліжна і перелогова. При заліжній системі ділянки землі, які використовувалися, після виснаження залишались на тривалий час, при перелоговій – на більш короткий. Поступово кількість вільних земель зменшувалась, строк перелогу (перерви між посівами) дедалі скорочувався і врешті-решт досяг одного року. Так виникла парова система землеробства з дво- або трипільним сівооборотом. Така посилена експлуатація ґрунту без внесення добрив і з невисокою культурою агротехніки призвела до зниження врожайності і якості продукції.

Оброблювані ґрунти є не лише наслідок складних природних процесів, а й у певному розумінні продукт багатовікової праці людини. Використовуючи рослинність, людина тим самим чинить вплив на грунт. Разом з урожаєм вона вилучає з ґрунту значну кількість органічних і мінеральних речовин, тим самим збіднюючи його. Так з картоплі при врожаї 136 ц/га вилучається з ґрунту 48,2 кг азоту, 19 кг фосфору і 86 кг калію. Цукровий буряк (без гички) при врожайності 224 ц/га вилучає 41,4 кг азоту, 16,8 кг фосфору і 39,2 кг калію. Майже стільки ж азоту та фосфору, а калію в 2 рази більше, виноситься з ґрунту з гичкою цукрових буряків.

Водночас, обробляючи грунт, вносячи в нього добрива, застосовуючи цілеспрямовану сівозміну, людина підвищує його родючість, досягає великих урожаїв. Вплив людини на ґрунт настільки істотний, що більшість сучасних оброблюваних ґрунтів правомірно вважати штучними, які не мають собі подібних у минулій історії планети.

Дія людини на грунт здійснюється не лише в процесі його обробітку. Істотні зміни ґрунту відбуваються під впливом вирубування лісів, випасання худоби, зміни розподілу води, забруднення природного середовища і багатьох інших сторін її діяльності.

Деякі дії людини ведуть до підвищення родючості та поліпшення інших якостей ґрунту. До такого роду дій слід віднести правильний обробіток ґрунту, удобрювання, осушування і зрошення, захист від руйнування (ерозії), регулювання випасання худоби, полезахисне лісорозведення та ін.

Інші дії спричинюють погіршення якості ґрунту та його родючості, що призводить до зменшення його площ. До особливо небезпечних наслідків негативної дії людини на ґрунт слід віднести ерозію ґрунту, забруднення хімічними речовинами, засолення, заболочення, а також пряме знищення і зайняття ґрунтів під споруди, будови, водосховища та ін. Шкода, яка задається усім цим світовому фонду ґрунтів, набула тепер загрозливих розмірів. Зменшення площі ґрунтів відбувається у тисячі разів швидше, ніж їхнє утворення.

Категория: Основы безопасности жизнедеятельности и поведения | Просмотров: 2449 | Добавил: zx058
Что говорят
Подробно
Для родителей. Семейные и личные вопросы [16]
Воспитание и жизнь детей [34]
Химия. Рефераты и контрольные [0]
Основы безопасности жизнедеятельности и поведения [62]
Этнопсихология. Рефераты и контрольные [12]
Психология. Рефераты и контрольные [38]
Педагогика. Социальная педагогика. Рефераты и контрольные [22]
Культорологія. Історія культури. Рефераты и контрольные [32]
Філософія. Философия. Рефераты и контрольные [6]
Социология. Рефераты и контрольные [15]
Физика. Уроки физики. Рефераты [0]
Кое-что еще
  • Контрольные, рефераты
  • Автомастер-все про авто
  • Библиотека онлайн
  • Кадровая практика
  • Реабилитация
  • Статистика

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0

    Анализ интернет сайта
    Яндекс.Метрика